Ingen valrörelse, dags för politik?

Vapnen var vässade, sköldarna putsade, foldrarna provtryckta och reklamplatserna bokade, de var redo för ytterligare ett slag, det tredje inom ett års tid. Jag tillhörde dock kategorin som var glad att slippa se på. Inte för att jag har så mycket mot politik, tvärtom, jag har politik i blodet. Utan kanske snarare därför, jag har politik i blodet. Jag har aldrig förstått hur man kan ställa sig utanför politiken, att ha en åsikt är ju att vara politisk, och åsikter är ju som …

Det som man ser i valrörelser däremot, det är långt ifrån den politik jag kan identifiera mig med. När de väl lyckas komma ifrån ämnet om hur dåliga de andra partierna är, då är ämnet alltsomoftast hur bra de själva är. Ska man tro på vad det säger så borde egentligen rösta på alla partier. Alla är ju de som skapar det bästa möjliga Sverige. Ja, fast, förutom frågan om vem som har rätt då. Det gör media ibland ett halvhjärtat försök att undersöka när de tar en paus från att kora vinnare i debatter och analysera partiledarnas klädstil.

Men frågan om vem som har rätt eller vem som skapar det bästa samhället — det är inte en åsiktsfråga, det är ha en uppfattning — i värsta fall en trosuppfattning. Om det är det som är politik borde kanske politiken lämnas åt någon som faktiskt är insatt nog att ha en välgrundad uppfattning. Det är inte så jag skulle beskriva den genomsnittlige väljaren, eller mig själv för den delen. Jag vet inte om jobbgaranti eller slopad arbetsgivaravgift för unga är effektivast för att skapa jobb, men det borde ju gå att ta reda på, om inte annat, testa och se. När vi sedan vet vad som fungerar bäst, då borde alla partier som vill skapa jobb i första hand vara överens om vilka metoder som ska användas.

Men alla partier är inte överens om att skapa jobb är det viktigaste i första hand. Det finns andra aspekter, sänkt arbetsgivaravgift påverkar samhället på andra sätt än jobbgaranti, det skapas olika uppsättningar av vinnare och förlorare. Det är där politiken kommer in. En del tycker att det är upp till var och en att klara sig bäst de kan. Vissa tycker att alla ska ha det exakt lika. Några tycker om när rika kan bli rikare. Andra vill ta mer hänsyn till svaga.

Egentligen behövs inte ett tjockt partiprogram för att beskriva sådana idéströmningar. Det borde räcka med ett stycke för att beskriva respektive parti på ett sätt som särskiljer dem från de andra. Om de bara väljer orden rätt. Utifrån den hypotesen fick jag lust att kolla upp vad de olika partierna tycker om de får ett stycke på sig. Jag plockade helt sonika första stycket från deras presentation av deras politik.

Vad tycker du, lyckas de visa vad de står för?

 

Folkpartiet är Sveriges liberala parti. Vi strävar efter att människor ska ha mer frihet att växa. Det är genom människors idéer, företagsamhet och ansvar för varandra som samhällen utvecklas och blomstrar.

— Folkpartiet 

Vårt mål är ett samhälle där friheten att forma sitt eget liv går hand i hand med ansvaret för för sin medmänniska. Vi vill bygga ett samhälle som håller samman.

— Kristdemokraterna

Vi vill att alla ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet.

— Feministiskt Initiativ

Vi vill skapa ett hållbart samhälle. Vi vill ta oss an klimatet, ge alla barn en ärlig chans i skolan och satsa på nya jobb och jämställdhet.

— Miljöpartiet

Fler jobb är vår viktigaste fråga. Jobben bygger inte bara vår gemensamma trygghet, de bygger också var och en av oss. Vår frihet, vår självkänsla och vårt självbestämmande. Därför viker vi inte från arbetslinjen. För alla behövs i bygget av ett bättre Sverige.

— Moderaterna

Politiken måste alltid blicka framåt. Den måste alltid handla om framtiden, om det samhälle vi vill skapa imorgon, inte om det vi redan har byggt. Vi ska vara den politiska kraft som bäst förstår – och som steg för steg – kan lösa de stora framtidsutmaningar som Sverige står inför idag. Socialdemokraterna är därför framtidspartiet i svensk politik.

— Socialdemokraterna

Alla ska kunna bestämma över sitt liv genom egna och fria val. Du ska kunna skapa din egen framtid, oavsett var i landet du väljer att bo. Tillväxt och nya jobb skapas bäst om vi samtidigt tar ansvar för miljön. Utifrån det formar vi vår politik.

— Centerpartiet

Här kan du läsa vad vi tycker inom våra profilfrågor.

[Invandring, Brottslighet, Äldrevård]

— Sverigedemokraterna

Piratpartiet växte fram för att försvara de fantastiska möjligheter den moderna informationstekniken skapat. Tack vare internet och twitter har det blivit mycket enklare för människor att organisera sig och resa sig mot diktatur och förtryck. På nätet har människor långt från skolor och universitet hela världens kunskap några knapptryck. Människor världen över delar kultur med varandra, och det snabba utbytet av idéer får den tekniska utvecklingen att gå allt snabbare.

— Piratpartiet

Vänsterpartiet sticker ut med en lite annorlunda beskrivning av sin politik.

Du kan också ta del av Vänsterpartiets politik på lätt svenska och på andra språk. Vissa delar finns också som inläst (Daisy). Allt detta hittar du i spalten till höger.

— Vänsterpartiet

Är nog bäst att jag ger dem ett bonusstycke…

Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för rättvisa och jämlikhet. Vi är en sammanslutning av tusentals människor som arbetar tillsammans för det målet över hela Sverige på många olika sätt: på torget, i bostadsområdena, i kommunen och riksdagen.

— Vänsterpartiet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *